مثال مفهومی 1

عمل و عکس العمل

آیا توانایی مقاومت یک جسم در مقابل نیرویی که به آن اثر می کند،تاثیری بر بزرگی نیرویی که می توان به آن جسم اعمال کرد دارد؟

پاسخ:

قانون سوم نیوتن بیان می کند که هر عمل (نیرو)،عکس العملی برابر و مخالف دارد.بنابراین هنگامی که سعی می کنیم جسم دوم را «بکشیم»یا«هل دهیم»تنها در صورتی می توانیم نیرویی به آن وارد کنیم که جسم دوم از خود مقاومت نشان دهد.نیروها همواره به صورت جفت وجود دارند و دو نیرو (عمل و عکس العمل) اندازه ی یکسان و جهت مخالف دارند.



برای مثال ، عمل دست شخص بر روی نوار لاستیکی در شکل a باعث کشش نوار شده است.در این مورد،نیرویی که نوار لاستیکی به علت کشیده شدن از خود نشان می دهد،نسبتا کوچک است ونیرویی که دست در نهایت می تواند قبل از پاره شدن نوار به آن وارد کند نیز کوچک است.در مثالی که در شکل b نشان داده شده است ، عمل دست به قصد سر دادن یا کج کردن جعبه است. در این مثال،مقاومتی که از جعبه نشان داده می شود،می تواند خیلی بزرگ باشد و ممکن است برای یک نفر غیرممکن باشد که نیروی کافی برای سر دادن یا کج کردن جعبه اعمال کند.به هر حال همواره دو جسم وجود دارد و نیز نیروی عمل از یک جسم(شخص) به جسم دیگر(بند لاستیکی یا جعبه)وارد می شود.مقاومتی که جسم در مقابل جسم دیگر از خود نشان می دهد،بیانگر توانایی مخالفت جسم در مقابل دو مورد می باشد:
  1. مقاومت در برابر تغییر شکل(نوار لاستیک)
  2. مقاومت در برابر تغییر مکان(جعبه)


منبع:استاتیک ویلیام رایلی/ترجمه محمود مهرداد شکریه